Van de ongeveer 600 Oekraïense vluchtelingen in Amersfoort moeten er 55 terug

© RTV Utrecht
Amersfoort - Sinds de oorlog in Oekraïne hebben ongeveer 600 vluchtelingen uit dat land onderdak gevonden in Amersfoort. Dat blijkt uit gegevens van de gemeente. Onder hen is ook een aantal derdelanders. Dit zijn mensen die in Oekraïne een tijdelijke verblijfsvergunning hadden en naar Nederland zijn gevlucht voor de oorlog. Ze werkten of studeerden in Oekraïne. Zij moeten binnenkort terug.
De zogeheten derdelanders vallen vanaf 5 maart 2024 niet meer onder de landelijke ‘Richtlijn Tijdelijke Bescherming’ voor vluchtelingen uit Oekraïne. Dit betekent dat zij vanaf dan 28 dagen de tijd hebben om uit Nederland te vertrekken en dat zij geen recht meer hebben op een opvangplek. De Raad van State heeft dit in een uitspraak bevestigd. De gemeente heeft een verantwoordelijkheid om dit vertrek te faciliteren.
De groep derdelanders telt 55 mensen. Op basis van de uitspraak van de Raad van State eindigt hun recht op opvang uiterlijk per 2 april 2024. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft de mensen over het terugkeerbesluit per brief geïnformeerd. De gemeente nodigt hen uit voor een gesprek ter voorbereiding op hun vertrek. Dan wordt besproken wat de betekenis van de brief is en ook gepraat over hun vertrekplannen.

Vluchtelingenwerk ondersteunt de derdelanders

Iemand uit een derde land heeft de keus om terug te keren naar het thuisland of een ander land waar hij of zij langdurig kan verblijven. Ook kan hij of zij er voor kiezen een asielprocedure in Nederland te volgen. Amersfoort vertrouwt erop dat de derdelanders die ons land moeten verlaten, dit op tijd doen.
Vluchtelingenwerk ondersteunt de derdelanders bij eventuele vervolgprocedures. Zij organiseert ook een voorlichtingsbijeenkomst voor derdelanders. Deze bijeenkomst en de gesprekken over het beëindigen van de opvang zijn gepland in de week van 26 februari.
Het recht op opvang op een gemeentelijke opvanglocatie eindigt per 2 april. Vanaf dat moment sluit de opvanglocatie aan de Zonnehof.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.