Twee jaar oorlog in Oekraïne: Utrecht spreekt onvoorwaardelijke steun uit

© RTV Utrecht / Dion Balfoort
Utrecht - Vandaag precies twee jaar geleden viel Rusland Oekraïne binnen. Miljoenen mensen hebben door de oorlog hun huis moeten verlaten. De Utrechtse Jaarbeurs is sinds het begin van de oorlog - en nu nog steeds - een plek geweest waar Oekraïense vluchtelingen terecht kunnen voor crisisopvang. Een paar honderd meter verderop wordt vandaag stilgestaan bij de start van de oorlog.
Om de bijeenkomst heen is van alles te doen en te zien. Zo wordt er kunst van gevluchte Oekraïners tentoongesteld. Ook werkt kunstenaar Maxim Hikm tijdens de bijeenkomst aan een nieuw werk. "Het moet de ontmoeting voorstellen tussen twee mensen die elkaar na een lange tijd of op een moeilijk moment weer zien. Zoals veel mensen dat hier in Nederland met elkaar hebben gehad nadat ze uit Oekraïne zijn gevlucht", vertelt de maker.
Er zijn bijzondere activiteiten en workshops die mensen kunnen bijwonen. Zo is er door veel aanwezigen gewerkt aan een camouflagenet (foto 2). Er zijn boeketten gemaakt en het was druk bij de workshop traditioneel schilderen.
© RTV Utrecht / Dion Balfoort
Direct nadat de bijeenkomst voorbij was, zijn frietbakkers Franky en Coen vertrokken richting Oekraïne. "Ik denk dat we het tussen de vijfhonderd en zevenhonderd kilometer gaan rijden vanavond", vertelt Franky. De twee zijn bekende namen geworden in de Nederlands-Oekraïense community. Meermaals begaven de twee snackliefhebbers zich naar gebieden vlakbij de frontlinie. Om de mensen die daar in een verschrikkelijke situatie zitten met een snack een lach op het gezicht te geven.
"We will help you, no matter what" of "We zullen jullie helpen, wat er ook gebeurt", sprak locoburgemeester van Utrecht Eelco Eerenberg. Meermaals benadrukte hij dat Oekraïners op een onvoorwaardelijke steun vanuit de gemeente kunnen blijven rekenen. De locoburgemeester kan daarmee ook meerdere keren op een hard applaus rekenen. Zeker als hij - net als elke spreker op het podium vandaag - richting de afsluiting "Slava Ukraini" zegt. Dit betekent 'glorie aan Oekraïne' en wordt veel gebruikt als slogan tijdens de oorlog. Dat de klokken van de Domtoren vandaag het Oekraïense volkslied spelen, is voor veel mensen in de zaal een leuke extra verrassing.
Ook de Oekraïense president Volodymyr Zelensky spreekt via een videoboodschap zijn volk een paar woorden toe. "Ieder normaal persoon wil dat de oorlog eindigt. Geen van ons zal het laten gebeuren dat een einde komt aan Oekraïne." Zelensky benadrukte dat de oorlog moest eindigen "op onze voorwaarden" en zweert dat zijn land Rusland zal verslaan.
Twee jaar oorlog in Oekraïne: Utrecht spreekt onvoorwaardelijke steun uit

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.